Ontstaan van een idee
Gambrinus

In 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moet krijgen en daarvoor is als locatie voor stadslandgoed de Kemphaan gekozen. Jan Nijboer, een lokale brouwer heeft de gemeente geadviseerd om hiervoor een kleine brouwerij installatie, met prachtige koperen ketels aan te schaffen van een bekende brouwerijfabriek uit Bamberg, Kaspar Schulz.

De samenwerking is echter voortijdig beëindigd terwijl de brouwerij al geplaatst was in het restaurant dat zich op het stadslandgoed bevond. Met een capaciteit van maar 200 liter bleek het lastig om er een commercieel succes van te maken.

In januari 2002 ging de Gemeente in zee met Erik Bok, bekend van Brouwerij De Leckere. Helaas stopte ook hij na 2 jaar met brouwen op de Kemphaan en stond de installatie wederom stil. Ook voor hem was het financieel niet haalbaar om door te gaan.

Herrie in de keuken

Herman den Blijker bezocht in het kader van zijn tv programma “Herrie in de Keuken” het noodlijdend restaurant de Kemphaan om dit restaurant van de ondergang te redden. Herman was zeer gecharmeerd van de brouwerij die echter niet gebruikt werd. Herman’s voorstel was dan ook om de installatie weer zo spoedig mogelijk in gebruik te nemen en bier te laten brouwen als trekpleister voor het restaurant.

In de lente van 2005 heeft de toenmalige manager van het restaurant contact gezocht met het Almeerse biergilde “Gambrinus”. De manager had de brouwerij en “Gambrinus” had de (hobby) brouwers. Een mooie gelegenheid tot samenwerking!

De stichting “Vrienden van Gambrinus” werd opgericht en sindsdien werd er één weekend per maand 400 liter licht bier of 300 liter zwaar bier gebrouwen.

Restaurant de Kemphaan stopte helaas zijn activiteiten in 2014.

Een nieuw begin

Met de start van het restaurant Dubbel-Op moest er gezocht worden naar een andere locatie voor de brouwerij. Door het vertrek in die tijd van Staatsbosbeheer naar een plek elders op het stadslandgoed kwam er naast restaurant Dubbel-Op plaats beschikbaar. Het twee verdieping tellende pand bleek een goede oplossing te zijn als locatie voor de stadsbrouwerij .

De geboorte van een BV

Er werd een financier gevonden in de K.N.H.M. en een bestuurlijke partner in de stichting Stad & Natuur om samen met de stichting “Vrienden van Gambrinus” Stadsbrouwerij de Kemphaan B.V. te vormen. In 2015 is het pand verbouwd en heeft de verhuizing van de brouwerij plaats gevonden. In de bovenliggende ruimte is door vrijwilligers een prachtig proeflokaal gecreëerd. Door een donatie van het Almere-fonds zijn we nu ook 3 lagertanks van 1000 liter, 2 lagertanks van 500 liter, een etiketteermachine en een bottelmachine rijker. De productie is omhoog gegaan van 400 liter per maand naar 1600 liter per maand.